Vítejte a těším se na Vás.


Kopřivový čaj

29. srpna 2011 v 11:43 | Natty |  Bylinkové čaje

Pomalu končí léto...

a opět nám na zahrádkách obrazily kopřivy - královny všech bylin. Pokud jsme je při otavách posekli, mají nyní odpovídající velikost 15 - 20 cm a my můžeme začít užívat jejich blahodárné účinky již podruhé v tomto roce.
Jarní pitnou kúru už máme jistě za sebou a nyní si můžeme dopřát druhou "vlnu" - tentokrát stačí 3 týdny na pročištění organismu, neboť v letních měsících jsme určitě konzumovali hodně ovoce a zeleniny. Přesto si tento "luxus", pokud máme možnost dopřejme, neboť si připravíme organismus na podzimní čas, kdy nás může potkat nachlazení, chřipka a další nemoci dýchacího ústrojí.
Kopřivový čaj působí močopudně, takže nám pomůže odstranit z těla škodlivé látky, výborně posiluje nervovou soustavu, tiší astmatické záchvaty, hojí žaludeční vředy, žlučníkové koliky. Má protirakovinné účinky, působí proti aterioskleróze i vhodný při cukrovce.
Dokud máme mladé kopřivy, udělejme si čaj z čerstvých listů a také si je znovu zařadíme do svého jídelníčku v podobě salátů, špenátu, do nádivek a všude, kde máme rádi něco zeleného.
Také si můžeme, pokud jsme to nestihli v jarním období nasušit kopřivy a tento vynikající čaj si dopřát i v zimním období.



Postup: Omyté kopřivy zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a 10 minut necháme louhovat. Přecedíme a pomalými doušky si vychutnáme. Kdo nemá rád čaj "přírodní", může přidat lžičku medu a několik kapek citrónu.

Můj tip: při jarní i podzimní kúře si ráno natrhám 10 mladých kopřiv, dám do 1,7 l skleněné konvice, zaliji vařící vodou a po vylouhování popíjím během celého dne. Dodržuji tak pitný režim a také chodím "čurat jako koroptev" , čímž čistím organismus.Mrkající

Vše je možné dělat i se sušenými kopřivami

z vlastní sklizně nebo z lékárny.



 


Aktuální články

Reklama