Vítejte a těším se na Vás.


Jogurtový závin

25. srpna 2011 v 8:06 | Natty |  Buchty

Jedno jablíčko denně a nemusíš k lékaři...

říkávala moje babička. A měla určitě pravdu, nepamatuji, že by vůbec někdy k lékaři šla. Také je pravda, že jablíček na sadě bylo několik druhů, jedno hezčí než druhé a tak se vitamíny do těla dostávaly přirozenou cestou.
Další pravda také je, že bylo od "božího rána" tolik pohybu, že se člověk zastavil na chvilku jen u oběda a večeře a večer už byl tak unavený, že padnul jako "špalek".
Dnes je to naopak, ovoce se kupuje vyšlechtěné plné chemie, aby bylo co nejkrásnější a největší,
jídlo se stalo společenskou událostí a jeho pestrost je nepřeberná a bohužel zase plné chemie.
A pohyb ? Tak to je další "luxus" této doby, zadek věčně napasovaný v autech, každý krok navíc je nám na obtíž a večery trávené dlouho do noci u TV a nejlépe s miskou něčeho dobrého. A výsledek ? Vysoká nemocnost, tělo zásobené další chemií v podobě léků, stres a celkově snížená imunita organismu.
A tak jsem se konečně dostala "od jablíčka" k tomuto dobrému závinu, kterému jinak neříkáme než "štrůdl" Mrkající

Suroviny: 400 g hladké mouky, vajíčko, sůl, 100 ml, oleje, 150 ml bílý jogurt
Náplň: nastrouhaná jablíčka i se slupkou, mletý mák, cukr, skořice, rozinky



Postup: Na vále do mouky vyklepneme vajíčko, přidáme olej, špetku soli a jogurt. Vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na tři bochánky. Každý bochánek vyválíme na placku, potřeme olejem, posypeme jablíčky, pocukrujeme, posypeme skořicí, umletým mákem a rozinkami. Zabalíme přendáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem s mlékem a upečeme.

Je škoda každého jablíčka, které zůstane ladem,

jablíčka jsou další ovoce, které je pro naše zdraví velkým přínosem a tak si jich užívejme právě nyní, kdy začínají dozrávat a mají největší zásobárnu vitamínů a minerálů.

 


Aktuální články

Reklama