Vítejte a těším se na Vás.


Červené pohlazení

10. srpna 2011 v 6:48 | Natty |  Zelenina

Na zahrádce začínají dozrávat rajčata...


a to je další výborná zelenina, kterou si můžeme podpořit zdraví a navíc si pochutnat.
Rajčátko utržené na zahrádce dá vyniknout opravdové chuti, ať už je keříčkové nebo třeba třešňové.



Já zatím chodím rajčátka sledovat, neboť na Vysočině začínají zrát až začátkem srpna, ale kdyby bylo více sluníčka, určitě bychom mlsali mnohem dříve.

Rajčátka mají nízkou energetickou hodnotu a jsou velmi zdravá.
Obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu - zelená rajčata jsou na lykopen chudá. Dále rajčata obsahují hodně biotinu /vitamín B/, který je důležitý pro naše vlasy, nehty, kůži a hladinu cukru v krvi.
Dále niacin /vitamín B3/ pro dobrý spánek a dobrou náladu. Kyselinu listovou pro tvorbu krve a růst nových buněk. Vitamín C, který chrání naše srdce a posiluje imunitu.
Rajče je bohaté na draslík, který podporuje vylučování vody a moči z těla, zinek pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a dostatek vlákniny pro zdravé trávení.

Rajče v kuchyni…
Nejlepší je čerstvě utržené na zahrádce, ale ne každý má tuto možnost a tak musí za "zdravíčkem" do zeleniny.
K české klasice patří rajská omáčka, ale dnes už je tolik rozmanitých receptů, že se dá s rajčátky doslova kouzlit. Rajčata jsou výborná jako salát nebo jedna z dalších surovin zeleninových salátů, pizzu si bez rajčátek neumíme ani představit, rovněž protlak, kečup a nakládaná rajčata už patří do naší kuchyně a také plněná syrová nebo zapečená rajčátka jsou výborným zpestřením naší kuchyně.


...mozzarella s rajčátkem a bazalkou...

Letní zdravá a lehká večeře

může být s rajčátkema a sýrem nebo jinou bílkovinou, čímž prospějeme zdraví a klidnému a vydatnému spánku.

 


Aktuální články

Reklama