Vítejte a těším se na Vás.


Srpen 2011

Recept na spokojenost

31. srpna 2011 v 7:18 | Natty |  Duše




Když se ráno probudíme,
protáhneme tělíčko,
tvaroh dáme na chlebíček,
uvaříme kafíčko.


Dopoledne na zahrádce,
zalíváme, kypříme,
v poledne se pěkně spolu,
na sluníčku najíme.


Po obědě siestička,
odpočívá tělíčko,
ve dvě na nás Roník štěká,
"na procházku"
dědečku a babičko.


Večer pěkně do postýlky,
unaveni lehneme,
prdelkou se otočíme
a ani se nehneme.



Recept na zdraví

30. srpna 2011 v 17:36 | Natty |  Duše


Švestkové knedlíky

30. srpna 2011 v 12:01 | Natty |  Různé

Česká klasika...


zahrada kromě bylinek daruje další svoje poklady - modré švestky a myslím, že není člověka, který by si rád nedal českou klasiku - švestkové knedlíky. Já mám nejraději z bramborového těsta s tvarohem, jsou jemnější a je zastoupena i bílkovinná složka, takže obsahují vše, co naše tělo potřebuje. A když se pěkně posypou mákem s cukrem a polijí máslíčkem - no co si budeme povídat Mrkající

Suroviny: Vařené brambory, odtučněný tvaroh, vajíčko, sůl, hrubá mouka.
Navrch: mletý mák a cukr, máslo.


Postup: Uvaříme si potřebný počet brambor, oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme sítem. Uděláme bramborový "kopeček", uprostřed důlek, osolíme, vyklepneme vajíčko, přidáme tvaroh a nakonec mouku. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme váleček a nakrájíme stejné kousky. A pak vesele "růčo-fůčo" balíme kulaťoučké knedlíky. Vhodíme do vroucí vody, hned zamícháme a vaříme než vyplavou na povrch. Knedlíky vyndáme, necháme okapat a můžeme podávat. Posypeme mákem, polijeme máslem a pak už se jen "olizujeme".Mrkající


Zářivý úsměv

30. srpna 2011 v 6:39 | Natty |  Zdraví

Zuby a naše zdraví...


to je radosti, když lžička cinkne o první zoubek a komu se to podaří, dostane na šaty. Ale první dětský chrup se kolem šestého roku začne vyměňovat za zuby stálé, které máme na celý život a další už nám nevyrostou. A tak je jen na nás, jak dlouho budeme moci kousat svými zuby, než se nám do úst dostanou zuby "třetí".
Zdraví našich zubů má ale i velkou souvislost s celkovým zdravím našeho organismu. Záněty, které vznikají v dutině ovlivňují i naše srdce, hrozí nebezpečí infarktu a také mozkové mrtvice a mnoho dalších onemocnění, kdy se bakterie přenáší krevní cestou do celého organismu. Proto je velmi důležitá péče o náš chrup.

Jak správně pečovat o své zuby...

1. omezíme na minimum cukr a výrobky z nich
2. nekouříme
3. snížíme na minimum pití alkoholu
4. alespoň dvakrát denně si správně čistíme zuby
5. pravidelně navštěvujeme stomatologa dvakrát ročně

Správné čištěné zubů...

Důležité je používat měkký kartáček a jakmile se začnou štětičky deformovat, okamžitě zakoupit nový. Dále je vhodné používat dentální nit a také mezizubní kartáčky, jehož velikost nám určí stomatolog. Vhodná je i ústní voda, která zničí veškeré bakterie, které se na zubech usadí.


Pravidelná péče o svůj chrup nám zaručí krásný úsměv,

voňavý dech a pocit, že jsme pro své zdraví udělali maximum. A to určitě za těch pár minut denně stojí.

Kopřivový čaj

29. srpna 2011 v 11:43 | Natty |  Bylinkové čaje

Pomalu končí léto...

a opět nám na zahrádkách obrazily kopřivy - královny všech bylin. Pokud jsme je při otavách posekli, mají nyní odpovídající velikost 15 - 20 cm a my můžeme začít užívat jejich blahodárné účinky již podruhé v tomto roce.
Jarní pitnou kúru už máme jistě za sebou a nyní si můžeme dopřát druhou "vlnu" - tentokrát stačí 3 týdny na pročištění organismu, neboť v letních měsících jsme určitě konzumovali hodně ovoce a zeleniny. Přesto si tento "luxus", pokud máme možnost dopřejme, neboť si připravíme organismus na podzimní čas, kdy nás může potkat nachlazení, chřipka a další nemoci dýchacího ústrojí.
Kopřivový čaj působí močopudně, takže nám pomůže odstranit z těla škodlivé látky, výborně posiluje nervovou soustavu, tiší astmatické záchvaty, hojí žaludeční vředy, žlučníkové koliky. Má protirakovinné účinky, působí proti aterioskleróze i vhodný při cukrovce.
Dokud máme mladé kopřivy, udělejme si čaj z čerstvých listů a také si je znovu zařadíme do svého jídelníčku v podobě salátů, špenátu, do nádivek a všude, kde máme rádi něco zeleného.
Také si můžeme, pokud jsme to nestihli v jarním období nasušit kopřivy a tento vynikající čaj si dopřát i v zimním období.



Postup: Omyté kopřivy zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a 10 minut necháme louhovat. Přecedíme a pomalými doušky si vychutnáme. Kdo nemá rád čaj "přírodní", může přidat lžičku medu a několik kapek citrónu.

Můj tip: při jarní i podzimní kúře si ráno natrhám 10 mladých kopřiv, dám do 1,7 l skleněné konvice, zaliji vařící vodou a po vylouhování popíjím během celého dne. Dodržuji tak pitný režim a také chodím "čurat jako koroptev" , čímž čistím organismus.Mrkající

Vše je možné dělat i se sušenými kopřivami

z vlastní sklizně nebo z lékárny.




Koláčky s bezinkami

28. srpna 2011 v 5:52 | Natty |  Koláče

Bezinková šťáva, šňapsíček nejen pro dědečka, sušené bezinky na čajíček a ještě bezinkové koláčky...


Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 40 g cukru, 1 žloutek, špetka soli, 15 g droždí, 1/4 l mléka, vanilkový cukr, citrónová kůra. Rozšlehané vejce na potření, drobenka.
Náplň: kuličky bezinek, cukr, skořice, pár kapiček rumu.


Postup: Všechny suroviny na těsto zaděláme obvyklým způsobem a dáme na teplé místo kynout.
Po vykynutí vyválíme placku na 1 cm vysoko, skleničkou vykrájíme kolečka a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Menší skleničkou vytlačíme důlek, koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme bezinkami, které prosypeme cukrem a skořicí a zakápneme malinko rumem. Posypeme drobenkou a upečeme.

Jsou výborné jako borůvkové.


Moje zlatíčka

27. srpna 2011 v 7:12 | Natty |  Deníček

Mami, kdy mi dá babička ty tři koruny ?…

crrrr, crrr, je dopoledne a zvoní mi telefon. "Tady orel" ozvu se svojí oblíbenou větičkou a z druhé strany se ozve: "Ahoj orle" a už probíhá náš každodenní rozhovor o všem, co se předešlý den stalo.
"Mami, dnes jsem se nasmála, Luky mi u snídaně povídá - to jsem zvědavý, kdy mi dá babička ty tři koruny zato škrábání" - vyprskla jsem smíchy a hned si vzpomněla na naší středeční siestu po obědě.
"Až se dneska stavíte, tak mu ty tři koruny dám, když tak poctivě pracoval", řekla jsem se smíchem dceři a rozloučily jsme se.
Byla středa, zlatíčka přijela k nám do chaloupky a užívali jsme si tropický den. Po obědě jsme "zalezli" do pokojíčku a děti hned chtěly vyprávět pohádku. Nejprve začal vyprávět Lukášek a tak rozesmál Adélku, až se hýbala postel. Bylo potřeba děti zklidnit, aby to byl "polední klid", abychom si odpočinuli a ne "vyplašili všechny myšky" v chaloupce.
Začala jsem tedy dětem vyprávět, kolik let už budeme letos s dědou spolu, jak uděláme oslavu a co si vezmeme na sebe. Děti se zapojovaly do vyprávění a když mi Lukášek řekl, že mi půjčí svůj šáteček s lebkami na hlavu, tak bylo po klidu. Že jsme se hihňali všichni při té představě, jak babička s dědou stojí na schodech kostela na krásném poutním místě Křemešník, na hlavě místo závoje lebkový šáteček a v ruce kytici kopřiv, to nemůže nechat nikoho v klidu.
"Tak a děti, už jsme se nasmáli dost, tak teď půjdeme opravdu chvilinku odpočívat a já vám budu vyprávět, jak jsem "dˇabala tatínkovi záda za korunu". To děti milují, vyprávění z mého dětství a mládí a tichounce poslouchají.
Tatínek si rád odpoledne po obědě lehnul v kuchyni na otoman, chvíli si četl noviny a pak se překulil na pravý bok. A to byla chvíle pro mě, jako malá holčička jsem mu hupla za záda a prstíčkem mu na ně malovala obrázky nebo písmenka a on hádal, co to je ? Když byl hodně unavený, tak za chvíli usnul a já většinou také.
Jednou vyslovil tu památeční větu: "Naťuško, pojď mi dˇabat záda, dám ti korunu" a od té doby, ač malá žabička, už jsem si uměla vydělat svoje první korunky. A že tenkrát, v padesátých letech byla koruna mění, vždyť jsem si mohla koupit celé mejdlíčko nebo pět šumáků, které krásně pěnily v puse.
Děti poslouchaly a ani nepíply. Najednou Lukášek hupnul za mě a hned abych se otočila. Ten lupen mi začal malovat na záda kolečka a všelijaké roztodivné tvary a já se pomalinku začínala propadat do říše snů.
"Babi, nespi a vyprávěj" a tak jsem vyprávěla o zvířátkách, která jsme měli u babičky a Lukášek mi maloval prstíčkem po zádech…"No Lukášku, máš u mě tři koruny, když jsi tak poctivě "škrábal", řekla jsem vnoučkovi a šla dětem připravit odpolední svačinu.
Je pátek, děti se přijely rozloučit, neboť jely na poslední prázdninový výlet a já mám připravené tři stříbrné koruny, abych je předala Lukáškovi. Natahuje ručičku a já mu podávám první korunku. "Babi, ještě dvě" a v ten moment jsme opět všichni vyprskli, neboť je nám jasné, že až půjde příští rok do školy, tak bude stejně šikovný kluk jako jeho sestřička Adélka.

Všem krásný poslední prázdninový víkend.


Bezinkový likér

26. srpna 2011 v 6:08 | Natty |  Bylinky - recepty

Pro zdraví a potěšení...


Suroviny: 2 l bezinek, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml instantní kávy, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, 1/2 l rumu nebo vodky.


...bezinkový likér nejen pro dědečka...Mrkající

Postup: Omyté bezinky společně s vodou rozvaříme. Přecedíme přes plátýnko a přidáme cukr, vanilkový cukr, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, kávu a přivedem k varu. Odstavíme a necháme vychladnout do druhého dne. Přilijeme rum, nalijeme do lahví a uložíme do chladu.

Použití: V podzimním čase každé ráno jednu malou štamprdličku "na zahřátí" , aby se pěkně rozšířily cévy, jako prevenci proti nachlazení a dvakrát týdně s dědečkem večer před spaním S vyplazeným jazykem


A je nás zase víc...

25. srpna 2011 v 10:21 | Natty |  Deníček

Naše Lízinka je dobrá máma…

ještě vloni jsem z naší Lízinky byla nešťastná, jak už jsem psala, do chaloupky přišla jako budoucí maminka, bohužel naše očekávání se nenaplnilo.
Nevadí, řekla jsem si tehdy a milou Lízinku dala k našemu Ferdovi, který měl svojí životní premiéru. Snažil se chlapec o sto šest, ale konečný výsledek po dalším měsíci byl opět nulový. Malé chlupaté dětičky zase nikde.
Nu což, povídala jsem tenkrát Lízince, ještě jednou a půjdeš holka na pekáč. Po dalším měsíci opět nic…
Začínal právě únor a já stála před rozhodnutím. Lízinka na mě koukala svýma králičíma očičkama a já věděla, že slib nedodržím. Chytila jsem jí za hřbet a šup s ní k Ferdovi. "Tak a teď nebo nikdy" a šla jsem si zapsat datum do kalendáře.
10. března se narodily chlupaté dětičky a bylo jich přesně devět. Jejda, to bylo v perníkové chaloupce radosti. Králíčci pomalu rostli a dnes už z nich jsou pořádní macci.
Za šest týdnů jsem dala Lízinku opět k Ferdovi a 24. května se narodilo 8 dalších králíčků, kteří také rostou jako z vody.
A blížil se konec července a já povídám dědovi, zda mám ještě Lízinku dát k Ferdíkovi nebo jí necháme už odpočinout ? "Ale, klidně jí dej" a tak 24. července si Lízinka společně s Ferdíkem zase "zašpásovali".
A přesně na den, v té bouřlivé noci Lízinka přivedla opět do perníkové chaloupky nové dětičky. Hned jsem hnízdečko prohlédla a pod rukou se mi chvěla malá teplá tělíčka a pokud jsem dobře počítala, tak tam je zase 8 malých králíčků. Jsou pěkně schované v domečku ze sena a Lízinka je jako správná máma hlídá ostřížím okem, nebo králičím ? No to je jedno, ale máma to je opravdu vzorná a je vidět, že až příroda řekne své ano, tak teprve i u králíčků dojde k plodnosti…


...Lízinka si pochutnává na kukuřici...


...narozená králičí miminka...


...Ferda - spokojený otec...


Tak to se stalo dnešní bouřlivé noci.




Jogurtový závin

25. srpna 2011 v 8:06 | Natty |  Buchty

Jedno jablíčko denně a nemusíš k lékaři...

říkávala moje babička. A měla určitě pravdu, nepamatuji, že by vůbec někdy k lékaři šla. Také je pravda, že jablíček na sadě bylo několik druhů, jedno hezčí než druhé a tak se vitamíny do těla dostávaly přirozenou cestou.
Další pravda také je, že bylo od "božího rána" tolik pohybu, že se člověk zastavil na chvilku jen u oběda a večeře a večer už byl tak unavený, že padnul jako "špalek".
Dnes je to naopak, ovoce se kupuje vyšlechtěné plné chemie, aby bylo co nejkrásnější a největší,
jídlo se stalo společenskou událostí a jeho pestrost je nepřeberná a bohužel zase plné chemie.
A pohyb ? Tak to je další "luxus" této doby, zadek věčně napasovaný v autech, každý krok navíc je nám na obtíž a večery trávené dlouho do noci u TV a nejlépe s miskou něčeho dobrého. A výsledek ? Vysoká nemocnost, tělo zásobené další chemií v podobě léků, stres a celkově snížená imunita organismu.
A tak jsem se konečně dostala "od jablíčka" k tomuto dobrému závinu, kterému jinak neříkáme než "štrůdl" Mrkající

Suroviny: 400 g hladké mouky, vajíčko, sůl, 100 ml, oleje, 150 ml bílý jogurt
Náplň: nastrouhaná jablíčka i se slupkou, mletý mák, cukr, skořice, rozinky



Postup: Na vále do mouky vyklepneme vajíčko, přidáme olej, špetku soli a jogurt. Vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na tři bochánky. Každý bochánek vyválíme na placku, potřeme olejem, posypeme jablíčky, pocukrujeme, posypeme skořicí, umletým mákem a rozinkami. Zabalíme přendáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem s mlékem a upečeme.

Je škoda každého jablíčka, které zůstane ladem,

jablíčka jsou další ovoce, které je pro naše zdraví velkým přínosem a tak si jich užívejme právě nyní, kdy začínají dozrávat a mají největší zásobárnu vitamínů a minerálů.


Čaj ze sušených bezinek

24. srpna 2011 v 5:37 | Natty |  Bylinkové čaje

Až se nás zima zeptá...

co jsme dělali v létě, tak odpověď najdeme v zásobách, které přijdou v zimním čase určitě vhod.
I sušení bezinek je jedna z činností, kterou můžeme právě nyní, kdy slunce má neskutečnou sílu, zařadit do svého denního programu. A že jsou elixírem zdraví, o tom už věděli dávno před námi naši předkové a proto nám zanechali tento odkaz. A je jen na nás, zda využijeme čarovnou moc přírody pro svoje zdraví.


Bezinkový čaj

3 lžičky sušených bezinek zalijeme 250 ml vařící vody, necháme 10 minut louhovat, scedíme a popíjíme. Pokud jsme si na jaře udělali med z květu černého bezu, může se přidat 1 - 2 lžičky.

Co léčí ...

Dnu, revmatické potíže, bolesti zad, nemoci cév, podporuje tvorbu mateřského mléka, výborný při nachlazení, podporuje pocení a určitě uklidňuje a je vhodný pro prevenci a pohodičku pro dlouhé zimní večery.



Pro Adélku

23. srpna 2011 v 11:17 | Natty |  Duše





Bezinková šťáva

23. srpna 2011 v 3:17 | Natty |  Bylinky - recepty

Před heřmánkem klekni, před černým bezem smekni...


Na keřích se černají bezinky a tak je čas tyto zdravíčkem nabité kuličky zpracovat, abychom prospěli svému zdraví. Výborná je šťáva, která je velmi jednoduchá na přípravu a za necelých 10 Kč si připravíme vynikající osvěžení, které jistě v těchto horkých dnech každý uvítá.

Suroviny: 1 l bezinek, 1/2 l vody, 500 g cukru, 1 vanilkový cukr, malá štamprdlička rumu nebo rumové tresti


Postup: Bezinky ostříháme ze střapin, omyjeme a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu a přivedeme k varu, povaříme 5 minut. Potom přes plátýnko přecedíme. Do šťávy přidáme cukr, vanilkový cukr a rum, vše povaříme 2 minutky a odstavíme. Plníme do vyvařené lahve.
Bezinkovou šťávu ředíme kvalitní vodou dle vlastní chuti.

Je výborná a mohu jen doporučit.



Srpen 2011

22. srpna 2011 v 7:47 | Natty |  Deníček

Vzpomínky a přítomnost…


22. srpna 1921 se narodila moje maminka, dnes by jí bylo 90. let - zemřela před deseti lety, ale vzpomínku na ní si ve svém srdci ponesu navždy. Na její památku nosím na svém prsteníčku její snubní prstýnek a věřím, že mě ochraňuje před každým nebezpečím. Po mamince jsem zdědila lásku ke kytičkám a tak ani v tento památeční den nemůže chybět její oblíbená jiřina. Kvete právě v době, kdy by maminka slavila svoje narozeniny a tak jí mamince mohu se vzpomínkou darovat…


Dokonce se mi dnes v té těžké dusné noci k ránu zdálo, jak maminku tatínek přivedl k nám a společně jsme šli s dětmi na divadlo…jak je síla myšlenek silná a rodiče, přestože oba už jsou v nebíčku přijdou mezi nás živé.

23. srpna 2002 je další významný srpnový den v našem životě, narodila se nám vnučka Adélka, které bude zítra 9. let. Těšíme se na její zítřejší oslavu, kde se sjedeme celá rodina a společně zapálíme další svíčku na jejím dortu, který jí maminka upeče.


Tenhle krásný je z loňských narozenin a už se těším, jaký bude ten letošní. Jsem ráda, že dcera už převzala po mě "štafetu" a dětem i manželovi přenesla naší rodinnou tradici a peče pro svoje milované milý dárek v podobě dortu. Dárky jsou určitě moc hezké, ale přece jen s láskou udělaný dort a zapálená svíčka a později kousek na talířku je to nejhezčí, co si blízcí lidé mohou dát.

A pak nás všechny čeká zbytek srpna ve znamení neskutečných veder, v noci převalování, neboť je dusno a spánek není kvalitní, no snad alespoň přijde nějaká ta přeprška, aby se vzduch vyčistil a bylo nám všem příjemně.

Pěkný nový týden.


Kouzlo lesa

19. srpna 2011 v 6:00 | Natty |  Deníček

Narovnat, usmát se, vyletí ptáček...

foceno: 18. srpna 2011 dopoledne


... "dědeček"...


..."mladíček"...


... "pyšnílek"...


..."stařeček"...


..."lišáček"...

.

... kovář "dědoušek"...


..."skalník"...


..."hořčák", ale také krásný...


..."mecháček"...


..."mladíček"...


...bílé mlynářky...


...mlynářky se houfují...


...růžovka "babička"...


...růžovka ozářená sluníčkem...


...".panenky s červenou sukýnkou"...


...mladí klouzci...

Jsou nádherní a moc jim to všem sluší,

ať už jsou na zeleném mechu nebo v jehličí, hlavičky jim hladí paprsky sluníčka a písničku zpívají ptáčkové...



Povídání z lesa

17. srpna 2011 v 20:49 | Natty |  Deníček

Bylo pěkné ráno...

sluníčko svítilo, kapičky rosy se houpaly na stéblech trávy a my po delší odmlce vyrážíme do lesa zjistit, zda už zase začaly růst houby. Uprostřed cesty stojí velký strom obsypaný malými červenými slívkami a tak jsme si natrhali do košíčku na svačinku.

Přicházíme k lesu a hle, ještě jsme nevylezli na mezičku a už tam stojí hříbeček. Hned za stromem další a srdíčko se začíná rozbíhat, neboť očekáváme houbařskou žeň. Po několika krocích objevíme hřiby dědečky, které necháme na místě a pokračujeme na kraj lesa, kde na nás čekává dubáček. Byl tam, malý, ale červivý. Prošli jsme známá místečka a všude jsme našli nějaký "pozdrav lesa", ale ta houbařská nadílka co byla začátkem července už je pryč.

Na stráních se bělají kopce mlynářek, vykukují hlavičky "hořčáků" a dokonce jsme objevili na pařezu první václavky, neklamné znamení, že se blíží podzim.

Na skále byl náš pravidelný boj se šiškami a domů jsme se vraceli spokojeni, unaveni a s plným košíčkem.


...náš úlovek...

Houbičky jsem hned udělala na řízečky s bramborovou kaší a lišky dala do polévky.
Pochutnali jsme si a šli odpočívat, abychom měli na odpolední lumpárničky sílu.
A co jsme dělali ? Hráli jsme rozvíjecí hru na slovní zásobu, zadala jsem dětem 3 slova a úkol byl složit větu, aby měla smysl a že jsme se nasmáli, to si určitě umíte představit.
A potom trochu pohybologie a zlatíčka odjela.



Švestičky z naší zahrádky

17. srpna 2011 v 6:07 | Natty |  Ovoce

Legendární věta...


z filmu "Marečku, podejte mi pero" - Hujer nabízel pravý poklad z našich zahrádek, který se rovná zlatu, neboť švestky jsou nabity zdravíčkem a tak bychom si právě nyní, kdy začínají dozrávat měli dopřát tuto modrou sladkost.

Velký obsah vitamínu E a H jsou důležité pro naší krásu pleti, nehtů a vlasy.
Také množství minerálů - draslík, fosfor, hořčík a vápník jsou přínosem pro naše zdravíčko.

Hlavně by je měli pojídat nemocní s poruchou krevního oběhu, dně, revmatismu, nemocných ledvinách a jaterních obtížích. Švestky chrání organismus před arterosklerózou, infarktem, vysokým cholesterolem. Střevo chrání před nádorovým onemocněním a sušené jsou účinným projímadlem - tedy vhodné při zácpě.



...švestková bublanina...


...a ještě kafíčko a už jen mňam...

V kuchyni mají švestky velké využití od knedlíků přes bublaniny, koláče, výborný švestkový kompot a povidla, mražené na zimní čas, sušené a naložené v sudu se přemění do "tekuté medicínky" na všechno - slivovici.
Jedna malá štamprdlička denně prý prodlužuje život - kdoví...


Slunečnice

16. srpna 2011 v 6:35 | Natty |  Duše




Po letech...

11. srpna 2011 v 4:56 | Natty |  Deníček

Dříve a dnes…

jako malá holka jsem měla nejčastěji k snídani mléko a krajíc chleba. Ten jsem si nadrobila do mléka, slupla a celý den byla venku, kde byly obsypané stromy ovocem. K obědu byla nejčastěji bramboračka, houby nám rostly za chalupou a na zahradě, pamatuji, že pod lípu, která stála před vraty byly krásní hříbečci, pod břízou u studně kozáci, pod olšemi u rybíčka křemenáči a na zahradě, kde byly vysoké modříny žlutí klouzci. Brambory byly na poli, takže o dobrou polévku nebyla nikdy nouze.


Další "domácí dobrotou" byl "štrůdl" , jablíčky byly obsypané stromy od letních až po zimní, takže vitamíny byly po celý rok a nikdy nikdo je "nestudoval".


Však také nebyl čas - přestože jsem se narodila ve městě, celé svoje dětství jsem prožila u babičky, neboť dříve bylo samozřejmostí, že se jezdilo pomáhat rodičům a tak i my děti jsme měly svoje povinnosti, ale také spoustu radosti a krásných chvil.

Myslím, že v dětství se nejvíc formuje dětská povaha, prostředí a příklady, které vidí "přirozenou cestou" v nás zanechávají stopu po celý život.

Dnešní děti mají na stole pečivo, margarín, šunku, salám, sýr, mléko, kakao, marmeládu, cereálie a nevědí, co dříve. Po vydatné snídani sednou do školních lavic nebo o prázdninách k TV nebo PC a pomalu a jistě "kynou" a pohodlní. Přirozený pohyb nahrazují "sportovní aktivitou" s určitým zaměřením /fotbal, hokej, gymnastika, krasobruslení apod./ a vylézt na strom jim dělá problém. Oběd je zase plný kalorií a zrovna tak večeře, mezitím spoustu různých sladkostí a slaných "dobrot" plných tuků a to vše přispívá k nadměrnému ukládání tuku už v dětství, které se později projeví v dospělosti v podobě nemocí spojených s "nadbytkem".

Člověk se zamýšlí, čí dětství bylo lepší ?

Já za sebe mohu říci jediné - moje. Měla jsem všechno co jsem potřebovala, jedla jsem zdravě v souladu s přírodou, pohyb od rána do večera, hrála jsem si ze zvířátky a byla šťastná. V uších mi zněl ptačí zpěv a sluníčko hřálo tváře…


Červené pohlazení

10. srpna 2011 v 6:48 | Natty |  Zelenina

Na zahrádce začínají dozrávat rajčata...


a to je další výborná zelenina, kterou si můžeme podpořit zdraví a navíc si pochutnat.
Rajčátko utržené na zahrádce dá vyniknout opravdové chuti, ať už je keříčkové nebo třeba třešňové.



Já zatím chodím rajčátka sledovat, neboť na Vysočině začínají zrát až začátkem srpna, ale kdyby bylo více sluníčka, určitě bychom mlsali mnohem dříve.

Rajčátka mají nízkou energetickou hodnotu a jsou velmi zdravá.
Obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu - zelená rajčata jsou na lykopen chudá. Dále rajčata obsahují hodně biotinu /vitamín B/, který je důležitý pro naše vlasy, nehty, kůži a hladinu cukru v krvi.
Dále niacin /vitamín B3/ pro dobrý spánek a dobrou náladu. Kyselinu listovou pro tvorbu krve a růst nových buněk. Vitamín C, který chrání naše srdce a posiluje imunitu.
Rajče je bohaté na draslík, který podporuje vylučování vody a moči z těla, zinek pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a dostatek vlákniny pro zdravé trávení.

Rajče v kuchyni…
Nejlepší je čerstvě utržené na zahrádce, ale ne každý má tuto možnost a tak musí za "zdravíčkem" do zeleniny.
K české klasice patří rajská omáčka, ale dnes už je tolik rozmanitých receptů, že se dá s rajčátky doslova kouzlit. Rajčata jsou výborná jako salát nebo jedna z dalších surovin zeleninových salátů, pizzu si bez rajčátek neumíme ani představit, rovněž protlak, kečup a nakládaná rajčata už patří do naší kuchyně a také plněná syrová nebo zapečená rajčátka jsou výborným zpestřením naší kuchyně.


...mozzarella s rajčátkem a bazalkou...

Letní zdravá a lehká večeře

může být s rajčátkema a sýrem nebo jinou bílkovinou, čímž prospějeme zdraví a klidnému a vydatnému spánku.


Naše štěstí

8. srpna 2011 v 20:19 | Natty |  Deníček

V chaloupce je veselo…

smích, křik, veselí - to se už druhý den rozléhá v perníkové chaloupce. Děti jsou veselé, je s nimi legrace a člověk se pomalinku vrací do "dětských let" - škoda, že už to je dávno a tak rychle to uteklo.
Zlatíčka dodatečně popřáli dědovi k narozeninám, předali hezké dárečky, mimo jiné i teleskopické hole na turistiku a já je mám slíbené také - to se nám to bude pěkně "štrádovat" po naší krásné Vysočině. Také mezi dárečky byla nová společenská hra "Hobiti", kterou jsme včera hráli dlouho do noci. Byla jsem z toho tak "rozdováděná", že jsem nemohla vůbec usnout a dlouho do noci se převalovala v pelíšku.
Dnes dopoledne jsme si zahráli znovu a navíc, když přijel ještě Lukášek, tak "Člověče, nezlob se". Ani jsem nemusela vařit, dcera uvařila a já si mohla užívat se zlatíčky.
Po obědě se všichni vydali do lesa na houby a nejmladší Lukášek je zavedl na "moje místa", která má se mnou prochozená. Já jsem zůstala s dědou doma a nechala je, aby si také to "houbařské štěstí" užili. Mezitím jsem jim upekla rybízový koláč se sněhovou čepičkou, který slupli hned, jak se vrátili z lesa.


...dcera Naďa, vnoučátka Davídek, Anička, Elinka a Lukášek...

Z lesa přinesli košíček hříbečků, pár kovářů a několik podhříbků,
Po večeři, my děvčata, jsme šly skotačit na Zumbu a ostatní hráli společenské hry.

Takový, možná pro někoho obyčejný den,

ale pro nás zase jeden krásný a až zlatíčka za týden odjedou, určitě budeme na všechny hezké okamžiky s láskou vzpomínat.


Zdravé a chutné

8. srpna 2011 v 7:11 | Natty |  Zdraví

Brambory - potrava chudých...

jak mylné pořekadlo, brambory jsou bohatým zdrojem životně důležitých a nepostradatelných látek pro naše zdraví.

Nejlepší jsou ty, jež si sami vypěstujeme doma bez chemie jen s přírodním hnojivem, bohužel ne každý má tuto možnost ... / letos máme pod keřem 10 - 15 ks/

Brambory obsahují vysoké množství minerálů...
Draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Všechny tyto minerální látky jsou přínosem pro naše srdce a cévní systém, hormonální procesy, metabolismus,
krvetvorbu, šlachy a svaly, plodnost a potenci, kůži, vlasy, nehty, imunitu a nervy.

Brambory a vitamíny...
Vitamín C, bohužel varem se ničí, ve slupce najdeme vitamí B, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou, důležitou pro plodnost, zdravý vývoj plodu a krvetvorbu.

Brambory a zdraví ...
Vysoký obsah draslíku v bramborách má příznivý vliv na náš kardiovaskulárním systém. Pravidelnou konzumací brambor si pomáháme udržet zdravé a silné srdce a cévní systém, dokonce tak můžeme přispět k léčbě vysokého krevního tlaku.
Pokud trpíme vysokou hladinou cholesterolu v krvi, měli bychom se vyvarovat stravě bohaté na živočišné tuky, a právě brambory svým bohatým výživným složením a s poměrně vysokým obsahem rostlinných bílkovin jsou potravinou, kterou bychom měli zařadit do našeho jídelníčku.

Jestliže trpíme otoky a přílišným zadržováním vody v těle,
brambory nám mohou pomoci tyto potíže eliminovat. Podíl draslíku a sodíku v bramborách prospívá správnému metabolismu tekutin a stimuluje odvodňování a činnost ledvin.

Brambory jsou známé svou poměrně nízkou kalorickou hodnotou,
neobsahují téměř žádné tuky, přitom jsou bohaté na živiny, které jsou pro naše tělo zdrojem energie. Při redukčních dietách je vhodné brambory zařazovat v rozumném množství do jídelníčku, dodají nám minerály a vitaminy a mnoho rostlinných bílkovin, jedna porce brambor dokáže pokrýt téměř celou doporučenou denní dávku esenciálních aminokyselin. Přitom porce brambor (cca 150g) má jen něco kolem 130 kalorií.


Brambory v kuchyni...
Receptů na pokrmy z brambor je nepřeberné množství, pokud ale chceme zachovat co nejvíce zdravých látek , brambory připravujeme šetrným způsobem.
Nejlepší je vařit barmbory ve slupce a jíst i s ní, ale to jen u kvalitních brambor, další ideální úprava je brambory napařit a pokud brambory vaříme ve vodě, můžeme jí použít na polévku nebo pod maso jako zdravý základ.

V letošním roce jsou brambory poměrně velké, ale trpí strupovitostí,
neboť v době kdy nasazovaly bylo sucho, takže brambory ve slupce si asi moc neužijeme.

Zařazujme brambory co nejvíce do svého jídelníčku,
neboť jsou v tomto období přímo nabity zdravím.



Buchty s ostružinami

7. srpna 2011 v 10:12 | Natty |  Buchty

Dnes přijedou zlatíčka a milují buchty...


Včera jsme natrhali ostružiny a tak jsem ráno zadělala na buchty a už jsou hotové, zlatíčka můžou přijet a pochutnat si na "babiččiných buchtách"...

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 80 g tuku, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, půl lžičky soli, 30 g droždí a hrneček mléka.
Náplň: Ostružiny, cukr, skořice


Postup: Všechny suroviny smícháme a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí rozválíme na 1,5 cm placku, skleničkou vykrájíme kolečka, lžičkou naplníme ostružinami a zabalíme. Na vymaštěný pekáč dáme spojem dolů a všechny strany potřeme tukem. Dáme péct na 180°. Hotové oddělíme, necháme vychladnou a pocukrujeme.

Celý týden si budeme "zlatíček" užívat

a tak už nezbývá, než si přát pěkné počasí.


Zdravé ostružiny

4. srpna 2011 v 17:39 | Natty |  Ovoce

Ostružiny pro naše zdraví …


Dnes brzo ráno jsem hupla do lesa a než se zlatíčka vykulila, přinesla jsem domů 47 hříbečků. Lukášek se na mě zlobil, že jsem odešla do lesa bez nich, ale vše jsme si ještě vynahradili během dopoledne. Vydali jsme se na obhlídku ostružin a opravdu, tolik krásných černých plodů na nás čekalo.


...letos je velká úroda a určitě si užijeme celý srpen...


A protože cestou byly také břízky, našel Lukášek velikého kozáka a na břehu rybníka jsme společně našli i několik dalších hříbečků.
Ostružiny jsme si po příchodu domů udělali se šlehačkou a moc si pochutnali.

Že jsou ostružiny velmi zdravé, o tom není pochyb...

Obsahují vysoké procento vitamínu C, dále jsou bohaté na karoteny, antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají naší pleti zdravou barvu.
Dále vitamín B a minerály - fosfor, draslík, železo, vápník, které jsou pro naše zdraví velmi důležité.

Ostružiny jako lék …

Vhodná konzumace - při nachlazení, angíně, chřipce, kašli, zánětu dutin. Ostružiny zpevňují cévy a posilují mužskou potenci. Kdo trpí křečovými žílami, slabými cévními stěnami, vysokým krevním tlakem, hemoroidy, poruchou erekce - ti by měli ostružiny zařadit v současné době co nejčastěji do svého jídelníčku.

Ostružiny jsou výborné jako prevence...
proti výše jmenovaným nemocem a je dobré si je zajistit jako zásobu na celý rok a užívat je pravidelně.

Ostružiny můžeme...
mrazit, zavařovat, dělat výbornou šťávu a marmeládu, použít do koláčů a na dort, ale nejlepší a nejzdravější jsou čerstvě utržené a "slupnuté".



...svačinka z ostružin...


...i koláč je výborný...

Přestože máme doma zahradní ostružinu...
chodíme rádi na ty v přírodě, pochutnáme si a ještě se hezky projdeme krásnou přírodou.


Řebříček a zdraví

3. srpna 2011 v 6:05 | Natty |  Bylinky - recepty




Nejčastěji se užívá celá nať.
Sbírá se až do pozdního podzimu.
Obsahuje hořčiny, silice, alkaloidy, třísloviny, organické kyseliny, jako kyselinu mravenčí, octovou a salycilovou a další účinné látky. Sbírá se za slunečného dne kolem poledne pro obsah éterických olejů (azulén).


Suší se v tenkých svazečcích v dobře větrané a vzdušné místnosti.


Řebříček je hlavně výbornou léčivkou pro ženy.


Tlumí gynekologické krvácení a potlačuje křečovité bolesti při menstruaci. Podporuje také
trávení. Je součástí urologických čajů pro své účinky močopudné a desinfekční.

Při zánětu vaječníků se používá sedací koupel.

100 g natě se vyluhuje přes noc ve studené vodě a pak se zahřeje k varu a přidá do koupele.

Tyto koupele je vhodné použít
i při nočním pomočování dětí, starších lidí a při výtoku.
K tomu se vypijí dva šálky téže drogy.

Při poklesu a výhřezu dělohy je vhodné také používat sedací koupele a pít čaj.
Je vhodné ještě přidat pití čaje z kontryhelu a tinkturou z kokošky pastuší tobolky masírovat celé břicho.

Sedací koupele odstraní také svalové nádory dělohy (myomy).
Užívají se tak dlouho, dokud lékař nezjistí negativní výsledek.

U děvčat, kde se ještě nedostavila menstruace, je třeba ráno nalačno vypít šálek této drogy a užívat alespoň 4 týdny.

V klimakteriu by žena měla denně pít čaj z řebříčku,
protože uklidňuje psychiku a zároveň provádět sedací koupele.

Při poruchách menstruace
pijeme 2 - 3 dny před očekávanou menstruací čaj 2x denně mezi jídly.

Řebříčkový čaj.

Rovněž při nachlazení a při revmatických bolestech
by se měl pít čaj a to co nejteplejší.

Lžíci sušené drogy zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat. Až čaj trochu vystydne, přeceďte ho, vypijte jeden dva šálky, a můžete se začít potit.

Při migrénových bolestech hlavy,
závratích a nevolnosti pijeme čaj z řebříčku hodně teplý po doušcích. Při pravidelném pití je možné se migrény zbavit úplně.

Při krvácení žaludku, krvácejících hemoroidech, pálení žáhy a pocitu tlaku v žaludku(je způsobeno překyselením organizmu) pijeme čaj z řebříčku (obsahuje hodně hořčin).
Řebříček upravuje činnost ledvin, odstraňuje nechutenství, nadýmání, žaludeční křeče, poruchy jater, záněty trávicího traktu, podporuje činnost žaludečních šťáv a pravidelnou stolici.
Při poruchách krevního oběhu a křečových žilách je vhodné také pití tohoto čaje.

Natrhejme si tuto bylinku a čarujme.



Houbové nugetky s kuřecím masem

2. srpna 2011 v 20:14 | Natty |  Houby
Suroviny: Dvě hrsti hříbečků nebo jiných houbiček, 1 kuřecí prsa, strouhánku, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, petrželku kudrnku, hladkou mouku, pálivou papriku, olej.


...hotová směs...


...dobrota...

Postup: Houby povaříme ve slané vodě 5 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou. Kuřecí prsa povaříme 5 minut a společně s houbami umeleme na masovém strojku. Směs osolíme, opepříme, přidáme vylisovaný česnek a zahustíme strouhánkou, přidáme velkou hrst nakrájené petrželky. Vytvarujeme nugetky a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Usmažíme na oleji.

Příloha: Bramborová kaše a rajčatový salát.


Dnes

2. srpna 2011 v 5:36 | Natty |  Deníček

Co všechno musím...


Je pět hodin, venku je ještě tma a já zde sedím a přemýšlím "do písmenek". Dnes jsem se rozhodla, že na houby nepůjdeme, musím všechno zpracovat a po dalším včerejším úlovku 87 hříbečků, mě čeká hodně práce. Nejprve musím pochválit manžela, který mi všechny houbičky, zatímco jsem byla večer na Zumbě, zpracoval do podoby - hlavičky připraveny ke konzumaci, nožičky nakrájené na sušení, takže "tu nejhorší práci" máme za sebou. Ale jak se znám, jak vykoukne sluníčko, určitě mě "budou svrbět paty", ale ne, dnes se musíme věnovat kromě houbičkám také zahradě. Manžel bude běhat se sekačkou a já kolem kytiček. Však jich mám požehnaně a po dlouhých deštích jsou "umlácené" a je třeba všechno ošetřit, vyplet a to je práce přinejmenším na jeden den. Zahradu máme velikou, ale každodenní pohled na rozkvetlé kytičky, krásně zelený trávník a barevné skalky stojí za trochu "pohybologie".

Moje krásky










Naplánováno,

tak jsem zvědavá, zda splním vše do "puntíku".




Hříbky v sýrovém těstíčku

1. srpna 2011 v 11:40 | Natty |  Houby

Suroviny: Čerstvé hříbky, olej, sůl, pepř, kmín, 3 vejce, hrneček mléka, polohrubá mouka, 1 prášek do pečiva, bazalka, 100 g sýra, hrst petrželové a celerové natě.


...nakrájíme hříbečky a ochutíme...


...zalijeme těstíčkem...


... a pochutnáme si ...

Postup: Hříbečky nakrájíme na plátky a dáme na pekáček pokapaný olejem. Osolíme, opepříme a posypeme kmínem. V misce si připravíme těstíčko: Rozšleháme vejce s mlékem, osolíme, opepříme, přidáme mouku a prášek do pečiva, bazalku a strouhaný sýr. Nalijeme na houby a posypeme zelenou natí. Dáme zapéct na 175 °na 30 minut.

Příloha: Pařené brambory s hráškem a slazené maliny.


První hříbečková stovka

1. srpna 2011 v 5:49 | Natty |  Deníček

A máme kouzelný měsíc srpen...

a já jsem hned prvního za "chlubilku," ale řekněte sami, není to nádherný úlovek ???
Když jsem v pátek ukázala 65 hříbečku, netušila jsem, že "první stovka" padne už v neděli. A jak vidíte, stalo se. Byla to "houbařská symfonie" a kdo rád houbaří jako já, tak mi jistě rozumí.
Ten nádherný pocit, když tam sedí hříbeček a v jeho okolí několik dalších a pak už následuje krůček po krůčku a svítivá radost v očích...



...112 hnědých kluků v neděli posledního července 2011 ...


...loňská první stovka o týden déle ...

V tuto chvíli už jsou hříbečky očištěné, zvlášť hlavičky, na kterých si pochutnáme a nožičky jsou nakrájené na sušení a už je potřeba jen sluníčko, aby všechno pěkně uschnulo a doplnily se zásoby na zimu.