Vítejte a těším se na Vás.


Česnek

26. července 2011 v 5:36 | Natty |  Zelenina

Král kuchyně...



Má výrazné antioxidační účinky a tím působí protinádorově,
podílí se na rozpouštění tuků, krevních sraženin, "zlého" cholesterolu, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, pomáhá čistit tělo od plísní, kvasinek a jiného "neřádstva". Má pozitivní vliv na srážlivost krve a rozpouštění fibrinu. Prospívá nemocným s cukrovkou, stejně tak těm, kdo trpí respiračními chorobami či střevními potížemi. Je to takřka léčitelský všeuměl. Zajímavé je, že většina účinných látek včetně nejmocnějšího allicinu vzniká až při enzymové reakci, když je česnek rozmělněn.


Česnek v kuchyni ...
Už samotný název česnek kuchyňský napovídá, kde je pro něj pravé místo. Jeho harmonická chuť dodává chuť jídlům masitým, polévkám, jídlům z luštěnin, nakládané zelenině, salátům i zálivkám. Maso naložené v česneku a soli má úplně jinou chuť než to, které si přinesete od řezníka. Jeho užití v kuchyni je skutečně všestranné. Může se vařit i smažit. Při pečení však opatrně, když stroužky moc zhnědnou, česnek zhořkne. Při tepelném zpracování ztrácí na intenzitě. Kdo má rád jeho delikátní chuť, přidává ho tedy do pokrmů, až když jsou už takřka hotové.

Česká klasika...



Topinka - tajemství pěkně křupavé topinky není skryto v oschlém zbytku chleba a dokonce ani nemusí krajíc v oleji doslova plavat. Naopak, topinku si můžeme udělat nasucho v topinkovači nebo na suché pánvi. Takže pochutnat si na topince přece jen lze, aniž by linie výrazně utrpěla.
Kuchařský trik je velmi jednoduchý - než vložíte topinku na pánev pokropte krajíc vodou. Chleba pak olejem nenasákne a topinka má pěkně zlatavou barvu, je uvnitř vláčná a má úžasně křupavou kůrku.

Pikantní topinky
200 g chleba, 150 g jemně mletého hovězího masa (nebo polotovar tatarského bifteku), rajče, cibule, pepř, hořčice, kečup, žloutek, sůl, 80 g tvrdého sýra, petrželová nať.

Mleté maso ochutíme strouhanou cibulí, pepřem, hořčicí, kečupem a promícháme. Směs spojíme žloutkem, osolíme a potřeme jí opečené topinky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Topinky zdobíme kolečky rajčat a petrželovou natí.


Zbojnická topinka
250 g vepřové kýty, 250 g roštěnce, lžička solamylu, 5 cl vody, sůl, pepř, 75 g cibule, 50 g feferonek, 100 g sterilovaných kapií, 2 stroužky česneku, 5 krajíčků chleba.

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme solamyl rozmíchaný v trošce vody, pepř, sůl, vše promícháme a za stálého míchání orestujeme na části horkého oleje. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli, nasekané feferonky, krájené kapie a ještě všechno znovu orestujeme. Směs upravíme na opečenou topinku potřenou česnekem.


Topinka s cuketou
250 g měkkého salámu, 50 g oleje, 150 g cibule, 600 g cukety, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 50 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku na potření, rajčata na ozdobu, chléb.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájený salám, orestujeme, vložíme cuketu nastrouhanou na hrubém struhadle, lisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a podusíme doměkka. Na opékači topinek opečeme krajíčky chleba, potřeme česnekem a naneseme podušenou směs. Ozdobíme kolečkem rajčete.

Pikantní sýrový toast
200 g taveného sýra, 50 g másla, 100 g oleje, 100 g šunkového salámu, toastový chléb nebo bílá veka, 4 stroužky česneku, 50 g křenu.

Tavený sýr utřeme s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Na oleji osmažíme krajíčky veky nebo toastového chleba, potřeme česnekem, připravenou pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.

Toast s hermelínem
8 plátků toastového chleba, 3 vejce, hermelín, 3 lžíce mléka, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, tuk na smažení.

Vejce rozklepneme, přidáme mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek a dobře rozšleháme. Mezi dva plátky chleba vložíme plátek hermelínu a dobře přitiskneme. Dvojitý toast namočíme z obou stran ve vejci s mlékem.Toasty smažíme na pánvi nebo friťáku a podáváme horké, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou.


Česnek obsahuje na 400 zdraví prospěšných složek...


Dnes už nemusíte chroustat stroužek za stroužkem. Léčivé látky se z česneku mohou destilovat, připravovat z něj olejové, tekuté či suché extrakty, silice, tablety, kapsle či šťávy. Na trhu existuje například vynikající výtažek, česneková tinktura Allivictus, která koncentruje vše, co je v česneku pozitivní, a navíc eliminuje výrazný pach, který se z nás line po jeho požití za syrova. Je připravována z česneku vypěstovaného na Moravě.


 


Aktuální články

Reklama