Vítejte a těším se na Vás.


Červenec 2011

Poslední červenec

31. července 2011 v 10:41 | Natty |  Deníček

Je poslední červencový den...


nějak rychle ten krásný letní měsíc utekl a čeká nás srpen, měsíc zrání ... v červenci jsme sklidili zahradní jahody, jahodníky už mám ostříhané a připravené na další rok. Také pomalu končí hojnost malin, letos byla opravdu velká úroda a vzhledem k deštivému počasí byly velké jako palce. Rybíz už je také v druhé polovině sklizně, ten zatím "zobeme" každý den a myslím, že vydrží ještě do konce srpna. Slupli jsme i hrášek a i tem můj "obr" už vydal svoje poklady, kterými jsme se denně "dopovali". Višničky jsem slupla skoro všechny já, mým mlsounům moc nechutnaly, ale já si "zazobala". Měsíční jahody denně vydávají misku jahůdek, takže do odpolední svačinky je stále co mlsat. Červenec byl bohatý na vlastní ovoce, když přidám ještě borůvky, které na našem stole nechyběly, myslím, že jsme tělu dopřáli pěknou zásobičku vitamínů a minerálů na zimní období.
Srpen bude malinko na ovoce chudší, ale čeká nás obalená ostružina, také určitě ty přírodní a nejvíce se těším, až ochutnám naše první broskvičky.


... holky jako malovaný 31. července ...


...na spodní větvičce ...

Letos prvně se broskvoň obalila do růžových květů, postupně odkvétala a já chodila pozorovat její další vývoj. Po odkvětu zůstalo na mladém stromku 14 broskviček, ale postupně opadávaly, až nakonec zůstaly tři. Ty tři už zůstaly až dosud, jsou krásně vybarvené a věřím, že prvně letos ochutnáme.


Krásný houbařský víkend

30. července 2011 v 15:39 | Natty |  Duše






Uvidíme ...

29. července 2011 v 13:30 | Natty |  Deníček

Houbařská žeň...


Jsem milovnice houbaření a za dva roky, kdy je se mnou doma už i manžel, propadnul tomuto kouzlu i on. Je radost s ním jít do lesa, neboť se už tolik "vypracoval", že najde hříbečky dříve než já, což popravdě dost těžko nesu.
Dokonce už zná moje místečka a ví, že když jdu sama, tak kde mě najít. Což se stalo nedávno, kdy bylo čerstvě po dešti a Roníček, můj věrný kamarád "vzal azimut" a odešel domů. Manžela to tolik vyděsilo, že vzal kolo a jel mě hledat. Po půl hodině mě našel na místech, kde říkáme "Za hájovnou", kdy mezitím prošel "jedničku, dvojku, trojku, skálu, u křemenáčku a u studní", takto máme pojmenovaná naše místečka, kde rostou "praváky".
Tak i dnes, jako každý den jsme hned po snídani "vyrazili" a i když včera byl moc pěkný úlovek /55 hříbečků/, které jsme společně nasbírali se zlatíčky a ty si je odvezli navečer domů, přesto jsme dnes na stejných místech "bodovali".
Dnešní rekord je 65 hříbečků a už se pomalu a jistě blížíme k první stovce. Loňská "stovka" připadá na 8. srpna a tak jsem zvědavá, zda jí letos "pokoříme".


V košíčku dnes bylo 65 hříbečků, 2 křemenáčky, které rostou na místě, kde by je nikdo nečekal a už druhým rokem mi dělají radost, 1 kozák, několik kovářů a podhříbků. V lese jsou ještě dost lišky, růžovky, holubinky a kuřátka.

Navíc je tam nádherně, krásný vzduch

a pohyb při houbaření prospívá nejen tělesnému, ale i duševnímu zdraví.


Zrzeček králem

28. července 2011 v 7:26 | Natty |  Deníček

Takové hezké odpoledne...

sedím u šicího stroje a spravuji. Najednou se rozštěká Roníček a cink, zvoní zvonek. Nakouknu z okna, kdo to k nám jde a před vrátky stojí skupinka dětí.
Otevřu okno, děti pozdraví a spustí: "Dobrý den, my jsme z tábora z Orlov, máme pro vás dárek, který bychom chtěly vyměnit za něco hezkého." Jedna z děvčat natahuje ruku a ukazuje mi "drahokam" na šňůrce. "Chvilinku počkejte", povídám dětem, otevřu skříň, kde mám poklady od svých zlatíček a vyndám malou berušku. Podám jí dětem a dostanu "drahokam". Dětem se beruška moc líbila a s pozdravem odcházely.
"Drahokam" jsem vzala a dala zlatíčkům do pokoje s tím, že až ho objeví, určitě budou mít radost.
A nemýlila jsem se, včera přijeli Adélka s Lukáškem a za chvíli už "poklad" objevili. "Babí, co to je a kdes to vzala", ptaly se děti. A tak jsem jim povyprávěla, jak se "drahokam" dostal do perníkové chaloupky.
Po obědě si užíváme odpoledního klidu, když najednou přišel Lukášek a povídá:


"Babi, podívej, Zrzeček je král", kouknu a vidím, Zrzeček má na krku "drahokam".


...Zrzečkovi "drahokam" sluší...

I když mají dnes děti spoustu hraček, přece jen hra se živými zvířátky je pro ně nejpřitažlivější. Zrzeček i Roníček si s dětmi často hrají a jejich společné hry někdy vykouzlí úsměv na tváři.

A pak se řekne, obyčejný kousek sklíčka a přitom udělá tolik radosti, dnes ráno jsem se musela podívat, jak přes něj vidím děti 10 x ... a viděla.

Láska dětí ke zvířatům je učí lásce k lidem.


Houbařská radost

27. července 2011 v 7:33 | Natty |  Duše




Nadýmání

26. července 2011 v 5:42 | Natty |  Zdraví

Lepší jeden "prd" než deset doktorů…

říkávala babička a měla pravdu. Kdo si zažil, co je nadýmání a nemožnost pustit "prd, šumiducha, pjunkalíka, řachmana, bachmana" a podobné legrační názvy,
kolik bolesti a kroucení to člověka stojí, tak ví, že pravda je jediná: "Kdo s…e a prdí, tak zdraví si tvrdí."

Ano, správné zažívání a s ním spojené vyměšování je velmi důležité pro náš život.
Bohužel až 80 % žen trpí poruchou vyměšování, zvýšenou plynatostí a následky s ní související.

Plynatost střev /meteorizmus/, lidově nazýváno "větry" má mnoho příčin.
Tou nejčastější je nesprávná kombinace jídel, nebo konzumace jídel, která plynatost způsobují. Jsou to luštěniny, zelí, některé sýry, vejce a u velké části lidí mléko a mléčné výrobky.
Nesprávné zažívání s plynatostí se projevuje jako zácpa, průjem, bolesti břicha, nechutenství, nucení na zvracení a zvracení. Dale pálení žáhy, bolesti na hrudi, celková únava, slabost. Rovněž různé příměsi ve stolici můžou být varovným znamením.
Zvýšená plynatost může značit další choroby spojené se zažíváním: nemoci jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva, žlučníku a žlučových cest a slinivky břišní.

Jak "prdíky" vznikají…
V celém trávicím traktu je přítomný více než jeden litr plynu, z čehož denně 75% odchází přirozenou cestou. "Prdět" je tedy naprosto přirozené a normální. V žádném případě nejde o jev chorobný, pokud nemáme další potíže.
Samotný "prd" se přenáší ke konečníku a stejným způsobem jako stolice odchází z těla ven.
Tělo pozná, zda musíme jít do ústraní a nebo odejít na WC a vykonat potřebu. Zvuky spojené s "prděním" jsou způsobené chvěním řitního otvoru, zvuk je ovlivněn propustností řitního svalu, rychlostí plynu, vlhkostí a tělesným tukem. Ve většině případů "prdy" zapáchají, neboť jsou způsobeny molekulární vahou mastných kyselin, sirovodíkem a sirnými sloučeninami.

My a "prd"…
Pokud trpíme zvýšenou plynatostí, může to být problém. Na jedné straně cítíme nepříjemné pocity v břiše, navíc se stydíme a dokonce se můžeme stranit i společnosti, neboť se nechceme se cítit trapně v případě "nehody". Přitom i jedna z příčin zvýšené plynatosti může být stres, ze strachu můžeme polykat více vzduchu a tím svůj strach "dokonat". V takovém případě je vhodné užívat antidepresiva k uklidnění a psychickému uvolnění.

Jak na ně…
Především upravíme životosprávu, vyvarujeme se jídel, která nás obtěžují, přidáme dostatek tekutin a pohybu, do jídelníčku zařadíme probiotické výrobky a hlavně, pokud se stane nehoda, tak to přejdeme s úsměvem, neboť stále platí: Když nejde o život - tak …."


Česnek

26. července 2011 v 5:36 | Natty |  Zelenina

Král kuchyně...



Má výrazné antioxidační účinky a tím působí protinádorově,
podílí se na rozpouštění tuků, krevních sraženin, "zlého" cholesterolu, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, pomáhá čistit tělo od plísní, kvasinek a jiného "neřádstva". Má pozitivní vliv na srážlivost krve a rozpouštění fibrinu. Prospívá nemocným s cukrovkou, stejně tak těm, kdo trpí respiračními chorobami či střevními potížemi. Je to takřka léčitelský všeuměl. Zajímavé je, že většina účinných látek včetně nejmocnějšího allicinu vzniká až při enzymové reakci, když je česnek rozmělněn.


Česnek v kuchyni ...
Už samotný název česnek kuchyňský napovídá, kde je pro něj pravé místo. Jeho harmonická chuť dodává chuť jídlům masitým, polévkám, jídlům z luštěnin, nakládané zelenině, salátům i zálivkám. Maso naložené v česneku a soli má úplně jinou chuť než to, které si přinesete od řezníka. Jeho užití v kuchyni je skutečně všestranné. Může se vařit i smažit. Při pečení však opatrně, když stroužky moc zhnědnou, česnek zhořkne. Při tepelném zpracování ztrácí na intenzitě. Kdo má rád jeho delikátní chuť, přidává ho tedy do pokrmů, až když jsou už takřka hotové.

Česká klasika...



Topinka - tajemství pěkně křupavé topinky není skryto v oschlém zbytku chleba a dokonce ani nemusí krajíc v oleji doslova plavat. Naopak, topinku si můžeme udělat nasucho v topinkovači nebo na suché pánvi. Takže pochutnat si na topince přece jen lze, aniž by linie výrazně utrpěla.
Kuchařský trik je velmi jednoduchý - než vložíte topinku na pánev pokropte krajíc vodou. Chleba pak olejem nenasákne a topinka má pěkně zlatavou barvu, je uvnitř vláčná a má úžasně křupavou kůrku.

Pikantní topinky
200 g chleba, 150 g jemně mletého hovězího masa (nebo polotovar tatarského bifteku), rajče, cibule, pepř, hořčice, kečup, žloutek, sůl, 80 g tvrdého sýra, petrželová nať.

Mleté maso ochutíme strouhanou cibulí, pepřem, hořčicí, kečupem a promícháme. Směs spojíme žloutkem, osolíme a potřeme jí opečené topinky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Topinky zdobíme kolečky rajčat a petrželovou natí.


Zbojnická topinka
250 g vepřové kýty, 250 g roštěnce, lžička solamylu, 5 cl vody, sůl, pepř, 75 g cibule, 50 g feferonek, 100 g sterilovaných kapií, 2 stroužky česneku, 5 krajíčků chleba.

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme solamyl rozmíchaný v trošce vody, pepř, sůl, vše promícháme a za stálého míchání orestujeme na části horkého oleje. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli, nasekané feferonky, krájené kapie a ještě všechno znovu orestujeme. Směs upravíme na opečenou topinku potřenou česnekem.


Topinka s cuketou
250 g měkkého salámu, 50 g oleje, 150 g cibule, 600 g cukety, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 50 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku na potření, rajčata na ozdobu, chléb.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájený salám, orestujeme, vložíme cuketu nastrouhanou na hrubém struhadle, lisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a podusíme doměkka. Na opékači topinek opečeme krajíčky chleba, potřeme česnekem a naneseme podušenou směs. Ozdobíme kolečkem rajčete.

Pikantní sýrový toast
200 g taveného sýra, 50 g másla, 100 g oleje, 100 g šunkového salámu, toastový chléb nebo bílá veka, 4 stroužky česneku, 50 g křenu.

Tavený sýr utřeme s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Na oleji osmažíme krajíčky veky nebo toastového chleba, potřeme česnekem, připravenou pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.

Toast s hermelínem
8 plátků toastového chleba, 3 vejce, hermelín, 3 lžíce mléka, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, tuk na smažení.

Vejce rozklepneme, přidáme mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek a dobře rozšleháme. Mezi dva plátky chleba vložíme plátek hermelínu a dobře přitiskneme. Dvojitý toast namočíme z obou stran ve vejci s mlékem.Toasty smažíme na pánvi nebo friťáku a podáváme horké, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou.


Česnek obsahuje na 400 zdraví prospěšných složek...


Dnes už nemusíte chroustat stroužek za stroužkem. Léčivé látky se z česneku mohou destilovat, připravovat z něj olejové, tekuté či suché extrakty, silice, tablety, kapsle či šťávy. Na trhu existuje například vynikající výtažek, česneková tinktura Allivictus, která koncentruje vše, co je v česneku pozitivní, a navíc eliminuje výrazný pach, který se z nás line po jeho požití za syrova. Je připravována z česneku vypěstovaného na Moravě.



Potraviny pro dlouhý život

25. července 2011 v 8:35 | Natty |  Zdraví

Na zahrádce dozrává ovoce a zelenina...

pokud si chceme prodloužit život, prožít ho v plné svěžesti a zdraví, zařaďme do svého jídelníčku co nejvíce těchto potravin.

Česnek


Má nesporné lékařsky potvrzené účinky antibakteriální, odvodňuje
organismus, snižuje vysoký tlak. Jediným minusem po jeho konzumaci je nepříliš voňavý dech.

Cibule


Bohatá na vodu a minerály, málo kalorická - to jsou její hlavní devizy. Nejste-li schopni ji pozřít syrovou, prostě ji tepelně upravte. Vadí-li vám její zápach a slzy při krájení, zmrazte ji. Nutriční hodnoty zůstanou nezměněny, zápach a slzy zmizí.

Pórek


Bílou část využijeme v kuchyni a zelený stonek často vyhazujeme. A to je chyba. Právě zelená část obsahuje významné množství vlákniny, vitaminů a antioxidantů.

Citrusové plody


Pomeranč, grep, citrón, mandarinka…Všechny tyto plody jsou přímo nabité antioxidanty, které chrání před kardiovaskulárními nemocemi a rakovinou zažívacího traktu. Jsou bohaté na vitamin A a C. Užíváte-li léky na zvýšený krevní tlak, zvyšte konzumaci citrusů po konzultaci se svým lékařem.

Kiwi


Málo kalorické, ale bohaté na vitaminy C, B9, E a minerály, např. draslík, který je mj. také přirozeným diuretikem, takže pomáhá odstraňovat z těla škodlivé zplodiny metabolismu.

Meruňky


Opět ovoce, které vyniká vysokým obsahem vlákniny, vitaminu A a C a antioxidantů. Doporučuje se uchovávat je v ledničce a před konzumací nechat odležet při pokojové teplotě, aby vynikla jejich chuť.

Červený rybíz


Málo kalorická potravina potěší vysokým obsahem vitaminu C. Své nutriční vlastnosti si uchovává i zmražený nebo jako marmeláda.

Ostružiny


Mají vysoký obsah železa a vápníku. Ostružiny natrhané v lese se doporučuje před konzumací důkladně umýt, mohou být nositeli parazitů.

Jablka


Pokud jde o nutriční hodnoty, tj. vitaminy a minerály, mezi jednotlivými odrůdami nejsou žádné rozdíly. Lišit se může kalorická hodnota, a to podle obsahu cukru. Jablka jezte zásadně se slupkou - právě tam jsou totiž vitaminy a minerály ukryty.

Houby


Málo kalorické a nutričně vydatné díky minerálům, jako je třeba měď a selenium, a vitaminům skupiny B a D.

Tak si užívejme darů přírody,

abychom mohli přívítat každý nový den ve zdraví a spokojenosti.



Křehký koláč s ovocem

24. července 2011 v 7:26 | Natty |  Koláče

Čas borůvek a malin...


přežila jsem včerejší ochutnávku růžovek, musím říci, že byly opravdu vynikající a už vím, proč se jim říká "masák".
Řízečky chutnaly jako ze steaku z kuřecího stehýnka.

Ale je neděle a tak jsem upekla do snídaně křehký koláč a může začít pěkný nedělní den.

Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 175 g tuku, 80 g cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce bílého jogurtu. Borůvky, maliny, drobenka.


...koláč před pečením posypeme drobenkou...



Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. 1/3 oddělíme na válečky na okraj koláče a kolečko na střed. Vyválíme placku a přeneseme do vymazané formy, uděláme dlouhý váleček, který stočíme na okraj, druhý váleček na střed. Do vzniklých "komůrek" dáme oslazené borůvky a oslazené maliny. Posypeme lehce drobenkou a dáme péct na 175 °. Hotový lehce pocukrujeme.



Jedovaté rostliny

22. července 2011 v 4:33 | Natty |  Zdraví

Prázdniny, procházky přírodou, sběr lesních plodů...

to vše patří neodmyslitelně k létu. Sbírání borůvek, malin či brusinek s sebou nese určité riziko především pro malé děti, které mohu při svých toulkách narazit na nejedlé, nebo dokonce jedovaté plody a pak se může krásná procházka proměnit v nebezpečí a pokud nebude dostatečně rychlá pomoc, tak i v neštěstí.

Rulík zlomocný



Borůvku si můžeme zaměnit s nebezpečným rulíkem zlomocným,
který vypadá jako dobře přerostlá borůvka. Rulík zlomocný je celý prudce jedovatý. Roste ve středních polohách na okraji lesa a prosvětlených místech.

Otrava rulíkem zlomocným může mít smrtelné následky.
Projevuje se suchým pocitem v ústech, zrychlením tepu, zčervenáním a oteplením kůže, zvýšením tělesné teploty, rozšířením zorniček. Rulík vyvolává zrakové, čichové a sluchové halucinace. Projevuje se křečemi až bezvědomím. Smrtelná dávka u dítěte může být v závislosti na věku a hmotnosti již 3 až 4 bobule, pro dospělého je 10 až 12 bobulí.

Vraní oko


Druhá nejčastější rostlina, kterou lze zaměnit za borůvku je vraní oko...
Celá rostlina je prudce jedovatá, zvláště její tmavě modré bobule. Otrava se projevuje zvracením, průjmem, bolestmi hlavy a malátností.

První pomoc…
Při otravě je nutný okamžitý výplach žaludku velkým množstvím vody a aktivního uhlí. Vyvoláme zvracení okamžitým podáním vlažné vody. V případě kómatu poskytneme postiženému umělé dýchání a voláme 155.

Borůvka


Při sběru borůvek s dětmi buďme opatrní, ale i my pokud opravdu nemáme jistotu, že "modrá bobulka" není borůvka, tak nesbírejme. Já osobně jsem v lese "narazila" na černé bobule, které vypadaly jako borůvky a "mazala" jsem od místa rychle pryč.


Borůvkový koláč je velká dobrota a bylo by škoda nepochutnat si, protože jsme byli neopatrní.




Houbařské dobrodružství

21. července 2011 v 5:59 | Natty |  Houby

A byl tam...

včera dopoledne jsme se vydali do lesa na houby. Sotva jsme vstoupili do lesa, hned na "jedničce" byly "kuny Jaruny" - tak říkám houbařům, které nám "cizopasí" na našich místech. Když jsem navíc uviděla jednu "kunu", jak drží v ruce nějaký úlovek, měla jsem po náladě.
"Pojď Lukášku", povídám vnoučkovi, tady nic nebude a půjdeme rychle na "dvojku" - tam jsme našli dva hříbečky kováře a nic víc. V lese je sucho a v noci chladno a tak houbičky nerostou.
Přesto jsme nešli domů s prázdným košíčkem, ale "pravák" nikde. Když jsme se vraceli z "lovu", tak mi to nedalo a hupla jsem na "jedničku" a povídám našim: "To bych se divila, kdyby tam nebyl" a byl tam...


...Babííí, to je macek...


...opatrně ho utrhnu...


...a není červivý...

Houby mají v kuchyni široké využití a výborná je i houbová sekaná,
která je nejlepší z několika druhů houbiček. Chutná teplá a i studená.

Suroviny: Čerstvé houby, vejce, sůl, pepř, pálivá paprika, majoránka, strouhánka, olej, grilovací koření.



Postup: Houby 10 minut povaříme, scedíme a umeleme na masovém strojku. Přidáme ostatní suroviny a zahustíme strouhánkou. Uděláme plát, středem položíme tři vařená vejce a vytvarujeme šišku. Přendáme na olejem vymazaný pekáček, mírně podlijeme, povrch posypeme grilovacím kořením a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 30 minut na 200°.




Svoboda je štěstí

20. července 2011 v 7:14 | Natty |  Deníček

Včera jsme si udělali se zlatíčky výlet...

Zlatíčka nás pozvala do ZOO v Jihlavě. Nejprve jsme "prošmejdili" obchody, potom si zašli v cityparku na oběd a po obědě se vydali do ZOO.
Už u vstupu jsem zůstala překvapeně stát. Jak moc se ZOO změnila od doby, kdy jsme tu byli naposledy. Také to bylo v létě, ale v roce 1993. kdy jsme zde byli s naší nejmladší dcerou, které v té době bylo 6 let.
Tenkrát byla zahrada malá, plná zeleně, zvířátka převážně ve volné přírodě a bylo tam moc hezky. Dnes už od vchodu spoustu atrakci pro děti, začínalo to pirátskou lodí, potom následovali malí koníčci a já se těšila, jak budu pořizovat snímečky.




...Líbila se mi ze slámy postavené zvířátka...



ale pak jsem došli k oddělení dravců a já zůstala smutně stát. Seděli tam s řetězy na noze a měli smutek v očích - najednou jsem si představila, jak by bylo asi nám lidem, kdyby se někdo v přírodě choval takto k nám a schovala jsem foťák.

Nechtěla jsem dětem kazit radost a celou ZOO s nimi prošla, ale té zvláštní lítosti jsem se po celou dobu nezbavila. Nevím, jest-li je to věkem, ale najednou jsem si v tom lidském hemžení a pohledem na ta bezbranná a odevzdaná zvířata uvědomila, co vlastně znamená slovo svoboda. Ano, svoboda je volnost a život takový, jaký je nám dán do vínku bez cizí nadvlády.

Navečer jsme přijeli unavení domů, děti byly šťastné a brzy usnuly.
Já jsem šťastná také, že jsem opět ve své perníkové chaloupce, můžu brzy zrána poslouchat zpěv ptáčků, dívat se na lezoucího broučka, kapičku rosy na růži a udělat radost Roníčkovi, který už netrpělivě vrtí ocáskem, abychom mohli společně na procházku krásnou přírodou a vnímat tu vzájemnou volnost a svobodu.



Zelené zdraví

18. července 2011 v 6:40 | Natty |  Zdraví

Hrášek je elixír mládí…


Ten první už máme "slupnutý", ale nyní dozrává další moje odrůda "americký hrášek" - je mnohem vyšší než hrášek klasický a ve své zralosti dosahuje více než dva metry. I jeho lusky jsou mnohem větší.
a
...hrášek měří přes dva metry...a
...lusky mají až 15 cm...
Hlavní složkou hrášku je rostlinná bílkovina, která má velmi dobrou sytící schopnost a je vhodnou alternativou masa. Hrášek si ceníme pro vysoký obsah vitamínu C a B. Dále obsahuje především hořčík, dále vápník, fosfor, draslík a měď.
Kombinace vitaminů, minerálů, bílkovin a nukleových kyselin dělá z hrášku injekci energie pro naše buňky, tkáně, mozek a nervový systém. Podporuje růst svalové hmoty a zdraví, pevnost tkání a kostí. Další velmi důležitou složkou je vláknina, která čistí zažívací trakt, odstraňuje toxické usazeniny a snižuje škodlivý cholesterol.

Hrášek není vhodný …

Pokud nás trápí zažívací potíže, někomu může hrášek způsobovat plynatost, tomu se dá předejít, nebo nadýmání utlumit, použitím vhodného koření při přípravě pokrmů. Nevhodný je především pro lidi trpící dnou a ti by se měli hrášku vyvarovat.

Hrášek v kuchyni…

Nejpřínosnější je pro nás hrášek konzumovat čerstvý, ale i po tepelné úpravě si zachovává spoustu využitelných živin. Pokud chceme pro přípravu jídla použít hrách konzervovaný, zvolíme raději mražený před naloženým. Sušený hrách pak nezapomeneme před úpravou namočit do studené vody bez soli, a to nejméně na několik hodin, nejlépe přes noc.
Z hrášku lze připravit mnoho chutných pokrmů, k české klasice patří hrachová polévka nebo kaše. Hrášek můžeme použít do salátů, jako přílohu k masu nebo rybě, do rizota, masovýh rolád, dušené mrkve a můžeme jím plnit i omelety.

Zdravý a rychlý recept na omelety s hráškem a sýrem jsem objevila u Milánka
a vyzkoušela. Dávám 1* a doporučit jako výbornou snídani
Suroviny: 2 vejce, 50 g hrášku, 15 g sýra na strouhání, 2 lžíce mléka, 1/4 cibule, sůl, pepř, olej a kečup.
a
...manžel se jen olizoval...

Postup: Vejce rozšleháme s mlékem a solí a usmažíme omeletu. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme hrášek, osolíme, opepříme a orestujeme. Omelety naplníme hráškem, přehneme, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme kečupem.

V každé úpravě je hrášek pro naše zdraví přínosem.

a

Mandlový dort s borůvkami

17. července 2011 v 5:21 | Natty |  Dorty

Pro manžela k narozeninám...

Suroviny: 4 žloutky, 150 g cukru, 10 lžic studené vody, 200 g hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100 g strouhaných mandlí, sníh ze 4 vajec, tuk na vymazání formy a kokos na vysypání a ozdobu.
Krém: Borůvkový - 250 g borůvek, 1 vanilkový pudink, 150 g másla a 150 g cukru.
Krém: Světlý - 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 150 g másla, 150 g cukru.


Postup: Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a nastrouhané mandle. Nakonec vmícháme sníh. Nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vyspané kokosem. Pečeme na 175° 45 minut.
Vychladlý korpus středem prořízneme a namažeme borůvkovým krémem.

Borůvkový krém: Borůvky rozmixujeme s troškou vody, přidáme vanilkový pudink a uvaříme. Vychladlý vmícháme do ušlehaného másla s cukrem.

Světlý krém: Do mléka zavaříme pudink. Studený zašleháme do másla utřeného s cukrem.

Dokončení: Promazaný korpus celý potřeme světlým krémem a posypeme kokosem. Okraje ozdobíme světlým krémem a borůvkami. Na vnitřní část nastříkáme kolečko z borůvkového krému, rozetřeme, posázíme malinami a okraje dozdobíme borůvkami. Posypeme kokosem. Na střed dáme svíčky nebo krémem napíšeme číslici.


Borůvkové koláčky

15. července 2011 v 7:20 | Natty |  Koláče

Po dešti jsou nejlepší...


ano, řeč je o borůvkách, neboť nyní, když byly takové slejváky, jsou borůvky pěkně velké a to se sbírají "jedna radost". Pochutnáme si a ještě si můžeme udělat třeba koláčky do snídaně.

Surviny: 250 g polohrubé mouky, 40 g cukru, 1 žloutek, 10 g kvasnic, 40 g tuku, 120 ml mléka, špetka soli, vanilkový cukr.
Náplň: Čerstvé borůvky, cukr, skořice a drobenka
Z tohoto množství 15 ks


Postup: Všechny suroviny zamícháme a dáme na teplé místo kynout. Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, dnem skleničky vytlačíme důlek, do důlku dáme ochucené borůvky, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a náplň posypeme drobenkou. Pečeme na 175°dozlatova.

Ke koláčkům si dáme bílou kávu a pak půjdeme opět na borůvky, užít si

příjemný páteční den.



Následky tropických teplot

14. července 2011 v 6:53 | Natty |  Zdraví

Včerejší den byl velmi nároční pro náš organismu...

tropické teploty, na které není naše tělo zvyklé,
můžou způsobit až život ohrožující stav.

Úpal
Úpal je akutní stav mnohdy natolik závažný, že vyžaduje bezodkladnou první pomoc. Tento stav vzniká následkem pobytu v horkém, silně nevětraném prostředí, kdy tímto dochází k celkovému přehřátí organismu.

Úžeh
Úžeh je stav, vznikající přímým působením slunečních paprsků na nepokrytou hlavu, a tím dochází k přehřátí mozkových obalů a jejich překrvení.

Příznaky úpalu a úžehu
Červené zbarvení kůže v důsledku zvýšeného prokrvení, vysoká horečka /až 40°C/, malátnost, únava, porucha vědomí až bezvědomí, zrychlené dýchání, zrychlený puls, pocení, porucha zraku a zvracení.

První pomoc
Co nejrychleji postiženého odvedeme do chladné místnosti, dáme studené zábaly a nebo sprchu, pokud není ztráta vědomí, podáme minerálku, při horečce dáme 1 tabletu Paralenu u dětí čípek Panadol Baby do zadečku. Pokud nedochází ke zlepšení do dvou hodin, voláme lékařskou pohotovost.
Je-li postižený v bezvědomí, pak je nezbytné uložit ho do stabilizované polohy. Došlo-li u postiženého k zástavě dechu provádíme umělé dýchání, došlo-li k zástavě srdeční činnosti okamžitě provádíme resuscitaci. V takovýchto závažných případech vždy trvale sledujeme životní funkce a přivoláme neprodleně Záchrannou službu a do jejího příjezdu poskytujeme první pomoc.



Zdravíčko ze zahrádky

13. července 2011 v 5:51 | Natty |  Zdraví

Rybíz - obyčejný a přesto neobyčejný…


tyto malé červené, žluté a černé kuličky jsou přímo nabity "zdravíčkem".
Pokud často trpíte chřipkou, angínou, máte křečové žíly či oslabenou imunitu, pak je rybíz to pravé ovoce pro vás.

Rybíz je bohatý především na vitamín C, nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v červeném a bílém je dostatek, aby nám posílil imunitu.
Jedna bobulka obsahuje až 2 mg vitamínu C, dopřejme si 40 bobulek a pokryjeme doporučovanou denní dávku tohoto vitamínu.

Další velmi důležitý vitamín P - rutin má velký význam pro zdraví našeho cévního systému.
Vitamín B3, B5 prospívá našim nervům, vlasům a kůži.
Plody jsou bohaté na karoteny, antioxidanty, které se v těle přetváří na vitamín A, ochránce našeho zraku a sliznic, posiluje imunitu.
Rovněž stopové prvky, vápník, železo, hořčík, draslík a mangan, jsou přínosem pro naše zdraví.
Rybíz je pomocník při léčbě mnoha nemocí z nachlazení, virových a bakteriálních infekcí a jako prevence před těmito chorobami.

Rutin - chrání naše cévy, udržuje jejich pružnost, zlepšuje průchodnost krve. Pokud nás trápí křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemoroidy, otoky končetin, slabé cévní stěny - měli bychom rybíz zařadit po celé letní období do svého jídelníčku.

Rybíz v kuchyni.
Nejzdravější je čerstvě utržený, pokud se nám zdá kyselý, můžeme přisladit medem nebo cukrem. Jinak se výborně hodí na džem, neboť obsahuje hodně pektinů a jak džem, tak marmeláda dobře rosolovatí. Rovněž přidáním k jinému ovoci, které nemá pektin docílíme přírodního rosolovatění.
Dále můžeme rybíz zamrazit, zavařit a udělat oblíbený rybízový koláč, bublaninu, dorty s želé, které mají příjemnou navinulou chuť.

...rybízový koláč do snídaně...

Rybízový sirup
Suroviny: 1 l rybízové šťávy, 1 kg cukru, 50 g kyseliny citrónové

Postup: Kuličky rybízu bez stopek dáme do větší mísy, přidáme 50 g kyseliny citrónové, promícháme a necháme 24 hodin stát. Potom přes řídké plátýnko necháme vykapat rybízovou šťávu. Odměříme na 1 l tekutiny 1 kg cukru. Promícháme až se cukr rozpustí. Nalijeme do vyvařených lahví a uzavřeme.
Tato šťáva se nekazí a obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Stejně můžeme připravit i sirup z malin.

Džem z červeného rybízu
Suroviny: 1 kg rybízu, 800 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, trochu petolu

Postup: Rybiz umeleme na masovém strojku a přecedíme. Přidáme cukr, rum, vanilkový cukr a petol a povaříme 10 minut. Nalijeme do vyvařených skleniček a zavíčkujeme.



Kuřecí prsa s houbami

12. července 2011 v 11:54 | Natty |  Maso


Suroviny: Kuřecí prsíčka, olej, sůl, pepř, kari koření a bazalka. Čerstvé hřiby, máslo, sůl a kmín. Plátkový sýr na zapečení.


Postup: Prsíčka příčně rozkrojíme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kari kořením a bazalkou. Opečme na oleji z obou stran a odložíme na teplé místo. Hřiby nakrájíme na tenké plátky a na kousku másla se solí a kmínem orestujeme. Houbovou směs položíme na kuřecí plátky, posypeme strouhaným sýrem a dáme do mikrovlnky zapéct.

Příloha: Pařené brambory a okurkový salát.



Maliny pro zdraví a krásu

12. července 2011 v 5:55 | Natty |  Zdraví

Maliny jsou dalším letním ovocem...

které si právě nyní můžeme dopřávat plnými doušky. Sladké, červené plody najdeme ve volné přírodě, ale i na našich zahrádkách.


Maliny obsahují 13 % jednoduchých cukrů, minerální látky : vápník, hořčík, fosfor, železo a draslík. Velké množství vitamínu C, vitamín A, P, karoten, kyselinu jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí a další.

Léčebné účinky - nejlepší jsou červené až nafialovělé plody.
Maliny jsou žlučopudné a močopudné, takže jsou vhodné při revmatismu, ledvinových a jaterních chorobách. Dále jsou přírodním prostředkem při očních potížích, proti šerosleposti.
Příznivě působí při anémii, pomáhají při nachlazení, snižují vysoký krevní tlak, mírní obtíže ledvin a močového měchýře, pomáhají při silné menstruaci, při krvácení z nosu a dásní, ovlivňují pružnost kůže, dodávají vlasům lesk, odbourávají cholesterol, snižují horečku a podporují imunitu.

Sběr listu maliníku.
Sbíráme od června do září, rychle sušíme - listy musí mít pěknou zelenou barvu a uchováváme v nádobě bez přístupu světla.

Maliny na našem stole.
Nejlepší a nejzdravější jsou čerstvě natrhané, kombinovat je můžeme s jogurtem, šlehačkou, pudinkem nebo rozmixovat jako chutný koktejl.
Z malin je chutný a zdravý džem, marmeláda, sirup, víno a pálenka. Maliny můžeme také zamrazit na zimu.
...maliny s bílým jogurtem...
...malinový koktejl s medem...

Malinový čaj
Sušené listy maliníku přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. ochutíme medem a citrónem - výborný jako prevence nachlazení.

Malinová maska pro hladkou a vláčnou pleť
6 malin rozmačkáme se dvěma lžícemi smetany a naneseme na pleť a dekolt, necháme 15 minut působit. Opláchneme a ošetříme denním krémem.

Maliny obsahují velmi malé množství kJ a proto je můžeme zařadit do jídelníčku pro redukci hmotnosti.



Houbové karbanátky

11. července 2011 v 11:57 | Natty |  Houby
Suroviny: Čerstvě nasbírané houby, vejce, sůl, pepř, kmín, česnek, majoránka, strouhánka, olej.


Postup: Ráno se proběhneme lesem a nasbíráme jedlé houby Doma očistíme, nakrájíme na kousky a dáme na 5 minut povařit se solí a kmínem. Povařené houby scedíme, propláchneme studenou vodou a umeleme na masovém strojku. Do houbové směsi přidáme vajíčko, sůl, pepř, dva vylisované stroužky česneku, majoránku a zahustíme strouhánkou. Tvoříme placičky, které obalíme ve strouhánce, rozšlehaném vejci a znovu ve strouhánce. Smažíme na oleji dozlatova.

Příloha: Bramborová kaše a zeleninový salát.

Výborné jsou i studené...

třeba k večeři s celozrnným pečivem a rajčátkem.

Vláknina pro zdraví

11. července 2011 v 6:05 | Natty |  Zdraví

Bez ní to nejde…


Vláknina je pro naše zdraví důležitá a proto bychom se měli snažit denně dodat svému tělu alespoň 30 g. Pokud si tento "luxus" denně dopřejeme, snížíme až o třetinu riziko rakoviny trávicího traktu a tlustého střeva. Průměrně konzumuje jen 10 g vlákniny v naší stravě a tak se pokusme toto množství navýšit.
Vláknina chrání také před vznikem cukrovky, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Váže na sebe těžké kovy a zabraňuje jejich střebávání do těla.
Nedostatek vlákniny způsobuje nepříjemnou zácpu, kterou odstraníme právě pomocí vlákniny. Důležitý je ovšem obsah vody, který společně s vlákninou musíme přijímat, 2 - 3 litry tekutin denně, jinak by vláknina mohla mít opačný účinek a zácpu způsobit.

Kde vlákninu najdeme…

Všechny potraviny rostlinného původu - ovoce a zelenina, neloupaná rýže, celozrnné pečivo, luštěniny a pohanka, lněné semínko, pšeničné klíčky, brambory a houby.

Ideální je vláknina, kterou získáme z rostlinné potravy, ale pokud nemůžeme z nějakého důvodu konzumovat vlákninu z potravy, můžeme si jí zakoupit v lékárně. Zaměříme se na vlákninu rozpustnou, která intenzivně nabobtnává, je jemná a nedráždí střevo. Lze jí přidat do vody nebo jiných potravin, koktejlů, jogurtu, kaše, ale i masových směsí. Výběr vlákniny je velký - jablečná vláknina, psyllium, vláknina ze semínek jitrocele, nyní novinka na trhu Digella, obohacená o sladkovoudní řasy, psyllium, prebiotika a vitamín B3.


Devátá kráska

10. července 2011 v 20:54 | Natty |  Deníček

A tak jsme se dočkali...


Už jsem tu ukázala květy osmi růžiček z deseti nových, které jsem vloni v říjnu nově vysadila. Všechny mají krásné barvy a všechny také už víc než měsíc zdobí perníkovou chaloupku.
Jen růžička č. 2 - Maruška, kterou jsem zasadila pro Marušku - Fukčarinku ne a ne vykvést.
Ale je neděle - 10. července a růžička konečně ukázala, jaká to bude "krasavice"
A i když jsem celou dobu myslela, že bude bílá, zůstala jsem překvapená. A kdo zná Marušku - Fukčarinku, tak musí uznat, že je jí i podobná
Maruška má také červený pruh ve vlasech a ta růžička je jí podobná.
A tak doufám, že až Maruška nahlédne, potěší se stejně jako já "nádhernou růžičkou" , která je teprve v poupěti a jakmile vykvete "do plné krásy", fotečky přidám.

...poupátko v neděli...
...v plné kráse v pondělí...

Nyní zbývá ještě růžička č. 4 - "Andulka", která už má také napučená poupátka.


Perník s borůvkami

10. července 2011 v 8:09 | Natty |  Koláče

Je neděle a čas borůvek...


Suroviny: 2 vejce, 4 lžíce cukru, 100 ml oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 1 zakysanaá smetana. 250 ml polotučné mléko, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink. Proslazené čerstvé borůvky. Ozdoba: odtučněný tvaroh s cukrem a pár borůvek.


Postup: Ze všech surovin upečeme perník a necháme vychladit. Uvaříme pudink a ještě teplý natřeme na perník, posypeme proslazenými borůvkami. Na okraje tvarohem uděláme kopečky, vidličkou protáhneme a dozdobíme borůvkami.




Krásný víkend

9. července 2011 v 5:18 | Natty







Růžička z lásky

8. července 2011 v 12:16 | Natty |  Duše




Mřížkový borůvkový koláč

7. července 2011 v 16:39 | Natty |  Koláče
Suroviny: 350 g hladké mouky, 175 g tuku, 80 g cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 2 lžíce zakysanaé smetany. Borůvky, cukr, skořice.


Postup: Vypracujeme vláčné těsto a dáme na chvilku odpočinout. Potom rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné vyválíme placku, kterou dáme do tukem vymazané formy, poklademe borůvkami, pocukrujeme, dáme trochu skořice a z druhé poloviny uděláme 10 válečků, které položíme křížem na borůvky a přitiskneme. Pečeme na 175°. Hotový koláč lehce pocukrujeme.

Perníková chaloupka 14

7. července 2011 v 15:17 | Natty |  Deníček

Skončily sváteční dny...

Prožili jsme dva pěkné dny, sluníčko hřálo, po dešti bylo všechno krásně zelené a tak nás to lákalo opět do přírody. V časných ranních hodinách jsem byla opět houbařit, neboť to bude můj "milovaný koníček" po celou letní sezónu. Úlovky odpovídají ročnímu období, houbařská žeň na Vysočině teprve přijde - srpen a září je v lesích tolik hub, že najde i ten, kdo tvrdí, že nikdy nic nenajde
Po obědě jsme byli první den sváteční na borůvkách a docela mě překvapilo, kolik "borůvkářů" objevilo naše místečko "U potůčku". Borůvek je dost a tak si této dobroty užije každý, kdo má rád tuto lesní dobrotu. Po sběru jsme si udělali pěkný výlet kolem památníku J.Wolkera až pod hrad Lipnici a domů jsme přišli večer pěkně unavení, ale spokojeni.
Druhý den sváteční jsem udělala borůvkové knedlíky a v poledne jsme si pochutnali. Odpoledne přijela dcera se zlatíčky a po svačince ze zahrádky, obrali jsme maliny, rybíz, jahody a višně, kterých je na zahrádce "požehnaně" jsme vzali košíček a "hajdy" do lesa. Lukášek se tulil a povídá: "Babi, až nějakého hříbečka uvidíš, tak mi řekneš a já ho uříznu" a tak se stalo. Sotva jsme vešli do lesa, hupky, šupky na "jedničku", máme lesy očíslované a já se rozhlédnu a už vidím hnědou hlavičku. "Lukášku, pojď sem" a už vidím ty oči, svítí se mu naprosto stejně jako mně, když uvidím ten lesní poklad. Užili jsem si dvě hodinky v lese, nasbírali houbičky a vraceli se zpět na chaloupku. Po cestě z lesa se mě děti ptaly, jest-li jim opravdu udělám ty borůvkové knedlíky, které jim maminka slíbila, než přijely na chaloupku. "Neudělám, už jsou připravené v misce a až dojdeme domů, tak budete mít večeři".
"Babííí, ty nemají chybu", prohlásil Lukášek a slupnul 5 knedlíků "na posezení". "A babíí, až zítra přijedeme, uděláš nám další?" - jen jsem se usmála a právě v tento okamžik, kdy píšu tyto řádky, mám v troubě borůvkový koláč, který jim dám, až se přijedou za hodinku rozloučit, než odjedou na dovolenou k moři.




Borůvkové knedlíky

6. července 2011 v 12:21 | Natty |  Různé

Suroviny: 4 brambory, 125 g odtučněného tvarohu, 1 vajíčko, sůl, hrubá mouka. Borůvky proslazené cukrem, tvaroh na strouhání, cukr a máslo.


Postup: Uvaříme brambory, oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. Uděláme kopeček, v něm důlek, osolíme, přidáme vajíčko, tvaroh a hrubou mouku. Vypracujeme vláčně těsto. Utvoříme váleček a nakrájíme stejné kousky. Z každého kousku utvoříme placičku a přidáme lžičku oslazených borůvek. Zabalíme a pevně přitiskneme. Vhodíme do vroucí vody, hned s nimi vařečkou "hejbneme" a necháme vařit až vyplavou na povrch. Vyndáme, necháme okapat a můžeme podávat.

Příloha: Strouhaný tvaroh s cukrem a máslo.

A po dobrém obědě - dobrá kávička a odpočinek



Borůvky a zdraví

6. července 2011 v 6:27 | Natty |  Zdraví

Právě nyní je jejich čas...

a tak si můžeme dopřát tyto "pilulky lesa" v plné míře.

Borůvky jsou bohaté na karoten, chrání imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály. Obsahují vitamín C, třísloviny, železo a další biolátky.
Borůvky čistí krev, dodávají životní energii a omlazují.
Jako výborný prostředek jsou vhodné proti rakovině prostaty pro jejich diuretický účinek a protirakovinné látky.
Borůvky pomáhají při průjmech a dalších střevních potížích, odvodňují, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, posilují imunitu, prospívají tvorbě sliznic.
Vysoce účinné biolátky regenerují oční barvivo a dokáží podstatně zlepšit vidění při špatném osvětlení.
Uklidňují nervy, lesní zvěř vyhledává borůvky při silném stresu, např. v době říje.
Borůvky jsou vhodné pro diabetiky, neboť snižují hladinu cukru v krvi, stejně jako čaj z borůvkového listí.

Zpracování...

Nejlepší jsou borůvky v čerstvém stavu, ale pokud je v lesích "hojnost" a sbírání nás baví , můžeme si udělat borůvkovou šťávu, zavařeninu, udělat borůvkové knedlíky /budou dnes/ nebo upéct borůvkový koláč. Rovněž můžeme zavařit, zamrazit a usušit.
Tak na nohy "botky samochodky", vhodné oblečení proti komárům a klíšťatům a můžeme sváteční den prožít sběrem "zdravíčka".




Nebezpečná klíšťata

4. července 2011 v 17:59 | Natty |  Zdraví

Léto nás láká často do přírody...

obdivujeme její krásy, sbíráme lesní plody, chodíme se koupat, ale také na nás číhá nebezpeční v podobě klíšťat a s tím spojené nebezpečné onemocnění.

Nejlepší je prvence...
Z domácích zdrojů můžeme používat pravidelnou konzumaci česneku, v lékárně si zase můžeme koupit B-komplex, s kterým jsou velmi dobré zkušenosti.
Do přírody je vhodné se oblékat do světlého oděvu, kde je lezoucí klíště dobře viditelné. Oděv postříkáme repelentem.

Pokud už najdeme po příchodu domů zakousnuté klíště, což se většinou projeví svěděním, hned ho odstraníme. Při odstraňování zakousnutého klíštěte nejprve ranku i s klíštětem dezinfikujeme kapkou jódu, pak pinzetou chytneme klíště těsně u kůže a vyvikláním vytáhneme. Ranku opět postříkáme dezinfekcí, klíště zabalíme do papíru a vhodíme do WC. V žádném případě nemastíme klíště, aby se udusilo, hrozí vyvrhnutí obsahu do ranky a k nákaze z některých nebezpečných onemocnění.

Klíšťata přenáší...
Boreliózu - projevuje se červenou rankou několik dnů až týdnů po nakažení klíštětem, bolest hlavy, horečka, zvracení, postihuje klouby a šlachy, napadá nervovou soustavu a další orgány.
Klíšťovou encefalitidu - zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan. proti tomuto onemocnění se můžeme preventivně očkovat.
Ehrlchiózu - napadá bílé krvinky a snižuje jejich obranyschopnost. projevuje se horečkou.
Babesiózu - je onemocnění ohrožující hlavně osoby se sníženou imunitou a odebranou slezinou. Způsobuje ho prvok, který napadá červené krvinky.
Bartonelózu - způsobují bakterie, které na člověka může přenést klíště nebo blecha především z koček a psů. Proto také nejčastěji postihuje chovatele koček, případně pacienty s oslabenou imunitou. U těch může mít velice závažný průběh.